Snabba svar som alla kan förstå

halsfluss hur länge

Hur länge har man halsfluss?

Precis hur länge man har halsfluss beror förstås på saker som hur väl immunsystemet fungerar och hur sjukdomen behandlas. Om vi ser på allmänna riktlinjer så kommer halsflussen som också kan kallas för en streptokockhalsinfektion, eller strep på engelska, att pågå mellan 7 och 10 dagar.

Till att börja med bör du förstås testa för halsfluss för att avgöra om det verkligen rör sig om denna bakterie. Det finns ju andra hälsoproblem som kan ha liknande symtom och det finns ingen mening med att behandla för en bakterieinfektion om det i själva verket är tecken på att du dricker för mycket!

Så det korta svaret på frågan hur länge har man halsfluss är 7-10 dagar. Men låt oss gräva lite mer i detta ämne för att bättre förstå vad det är som händer. Med ökad förståelse för vad det är som händer i din kropp kan du fatta rätt beslut för snabbare läkning.

Halsfluss inom allopatisk medicin – symtom och behandling

Inom allopatisk (konventionell västerländsk) medicin betraktas halsfluss som en infektion i halsen, oftast orsakad av Streptococcus pyogenes-bakterier, även kända som grupp A streptokocker.

Symtom och behandling enligt allopatisk medicin inkluderar:

Symtom på halsfluss

Symtomen på halsfluss utvecklas vanligtvis inom två till fem dagar efter exponering för bakterierna och kan inkludera:

  • Intensivt ont i halsen
  • Svårigheter att svälja
  • Feber över 38°C
  • Svullna och ömma lymfkörtlar på halsen
  • Vita eller gula fläckar eller beläggningar på halsen och tonsillerna
  • Huvudvärk
  • Illamående eller kräkningar, särskilt hos barn
  • Hudutslag (i vissa fall, känt som scharlakansfeber)
ont i halsen
Halsfluss kan innebära att det gör riktigt ont i halsen

Behandling av halsfluss med modern medicin

Behandlingen fokuserar på att lindra symtomen och förhindra komplikationer som reumatisk feber eller spridning av infektionen.

Standardbehandlingar inkluderar:

  1. Antibiotika: Eftersom halsfluss orsakas av bakterier är antibiotika (oftast penicillin eller amoxicillin för de som inte är allergiska) standardbehandlingen. Antibiotika hjälper till att förkorta sjukdomens längd, minska smittsamheten och förhindra allvarligare komplikationer.
    Du måste förstås gå till en läkare och få diagnos samt receptbelagd medicin för att förkorta sjukdomsförloppet på detta vis.
  2. Smärtstillande och febernedsättande läkemedel: Receptfria smärtstillande medel som ibuprofen kan användas för att hantera smärta och feber.
  3. Hemvård: Att vila, dricka mycket vätskor och äta mjuk mat kan också hjälpa till att lindra symtomen. Det kan också vara bra att hålla sig varm för att inte stressa kroppen med kyla. Frisk luft är bra men se till att du inte har dåliga kläder på vintern och att du håller värmen på uteplatsen om du ska grilla på höst eller vår då du läker från en halsflussinfektion!
  4. Gurgling med saltvatten: Gurgling med en saltvattenlösning kan tillfälligt lindra ont i halsen.
vila
Vila är förstås också viktigt

Det är viktigt att slutföra hela antibiotikakuren även om symtomen förbättras för att fullständigt utrota bakterierna och minska risken för motståndskraftiga bakteriestammar och komplikationer. Om symtomen inte förbättras efter några dagars behandling, eller om de förvärras, är det viktigt att kontakta en läkare för vidare utvärdering och eventuell justering av behandlingen.

Halsfluss enligt alternativ medicin – symtom och behandling

Det finns lite olika inriktningar inom alternativ medicin vad gäller synen på bakterier och deras funktion i våra kroppar. Den gren som ser bakterierna som en form av brandmän som kommer för att släcka elden kommer inte att ordinera medicin som tar kål på bakterierna såvida de inte är så många att det finns risk för död.

När vi ser på bakterieinfektioner som ett sätt att försöka läka kroppen så handlar det förstås om att försöka förstå vad det är som orsakar det döda material som bakterierna kommer för att äta upp. Denna synvinkel skiljer sig skarpt från allopatisk medicin och kan innebära att det kommer att ta mycket mer än 10 dagar att läka infektionen.

Om du jobbar med en GNM läkare så kan det rentav vara så att du kommer att låta sjukdomen vara intensiv och längre för att samtidigt jobba med roten till den. Men detta kräver att du är fullt medveten om vad du gör och att du har en vårdgivare som inte tar risker och ser till att du får medicinsk behandling då det blir nödvändigt.

Alternativ medicin som behandlar bakterier

Den andra grenen av alternativ medicin är i grund och botten samma sak som allopatisk medicin men med naturliga metoder för läkning som kan anses vara mildare. Inom denna typ av alternativ medicin betraktas behandlingen av halsfluss ofta ur ett holistiskt perspektiv, där fokus ligger på att stärka kroppens egen förmåga att bekämpa infektionen och lindra symtomen.

Detta kan innefatta en rad olika behandlingsmetoder, inklusive örtmedicin, kostförändringar, och andra kompletterande terapier. Det är dock viktigt att komma ihåg att även om dessa metoder kan erbjuda lindring av symtomen, bör de inte ersätta konventionell medicinsk behandling, särskilt i allvarliga fall eller när risken för komplikationer är hög.

Om du kan bli frisk med gurkmeja och få smärtlindring med akupunktur istället för smärtstillande läkemedel kan det förstås vara bra. Men det finns en gräns som du själv måste vara väl medveten om.

Här är några vanliga tillvägagångssätt inom alternativ medicin för att hantera symtom på halsfluss:

                   Örtmedicin:

    • Echinacea och gulrot anses stimulera immunförsvaret och har antibakteriella egenskaper.
    • Havtornsolja kan användas för att lindra ont i halsen på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper.
    • Salvia och kamomill kan användas för gurgling för deras antiseptiska egenskaper.

      Vitamin- och mineralterapi:

    • Höga doser av Vitamin C för att stödja immunförsvaret.
    • Zink tros förkorta varaktigheten av en kall genom att stödja immunsystemet.

      Homeopati:

    • Belladonna för plötslig halsont som förvärras av att svälja.
    • Mercurius solubilis för halsont med ökad saliv och dålig andedräkt.

      Akupunktur och Akupressur:

    • Dessa metoder kan användas för att stimulera kroppens energiflöde (qi) och hjälpa till att lindra smärta och öka välbefinnandet.

      Kostförändringar:

    • Öka intaget av vätska och mjuk mat som är lätt att svälja.
    • Undvika irriterande livsmedel som kryddstark mat, sura drycker och rökning.
    • Genomföra en detox för att frigöra kroppen från ämnen som kan förlänga sjukdomsförloppet.

      Ånginhalationer:

    • Ånginhalationer med eukalyptus eller pepparmyntsolja kan lindra halsont och andningsbesvär.

Du kan kombinera allopatisk medicin med alternativ och idag finns det gott om läkare såväl som alternativa vårdgivare som gör detta. Det är dock viktigt att konsultera en läkare innan du inleder någon form av alternativ behandling. Särskilt om du har ett underliggande hälsotillstånd eller är gravid.

Alternativ medicin kan komplettera traditionell medicinsk behandling och kan kanske leda till att du blir frisk snabbare så det kan vara något att beakta om du känner att din läkning av halsfluss går alldeles för långsamt.

 

Relevanta tjänster

På Nordictest finner du halsfluss test som kan vara bra oavsett vilken behand

Referenser

Läs mer om halsfluss på 1177
Här är örter som kan hjälpa vid halsont
Här kan du läsa mer om GNM medicin för hälsoproblem som halsfluss

Relevant video

Vad händer om du inte behandlar halsfluss med antibiotika?