Snabba svar som alla kan förstå

tecken på alkoholism

Vilka är symtomen på för mycket alkohol?

För mycket alkohol blir ingen gladare av. Men hur vet du om du har fått i dig för mycket vin, öl eller starksprit? Det finns så kallade för mycket alkohol symptom som de flesta har lite koll på. Frågan är dock om du själv är medveten om de kroppsliga tecken på alkoholism som borde få dig att göra något åt saken…

För mycket alkohol symptom

Alkoholberoende eller alkoholism behöver inte vara synonymt med att sitta på en parkbänk och vara helt utslagen. Faktum är för mycket alkohol symptom kan vara så små och obetydliga att du kan intala dig själv att det inte alls rör sig om alkoholism-varningstecken.

För mycket alkohol symptom är:

 • Du tänker ofta på alkohol och när du kommer att få i dig alkoholhaltig dryck härnäst
 • Du lider av humörsvängningar och går från glad till sur på nolltid
 • Du klarar rent fysiskt att dricka mer alkohol än tidigare
 • Du klarar av att dricka mer alkohol än folk i din omgivning
 • Du fortsätter att dricka alkohol fast att du märker att det leder till konsekvenser som är negativa för dig
 • Din frånvaro från jobbet har ökat markant
 • Du kan inte låta bli en drink då den erbjuds trots att du tänkt dra ner på din alkoholkonsumtion

 

Ett mycket vanligt tecken på att man dricker för mycket alkohol är att ofta ångra det som görs och sägs under alkoholpåverkan. Dagen efter en fest har du ågren för det du minns och för det som du inte minns. Om detta sker helg efter helg är det ett tecken på att du dricker för mycket.

tecken på för mycket alkohol

Kroppsliga tecken på alkoholism

Nu har vi ju tagit upp symptom som är mer mentala än fysiska. Det finns förstås kroppsliga tecken på alkoholism. Kroppen påverkas av ett högt alkoholintag på flera sätt. Den här typen av symptom är både kvinnlig alkoholism symptom och manlig alkoholism symptom.

Exempel på kroppsliga tecken på alkoholism är:

 • Huden i ansiktet är rödflammig eftersom blodkärlen vidgas av alkoholintaget
 • Huden kan också drabbas av infektioner av alkohol i stora mängder
 • Hudsjukdomar som akne, psoriasis, eksem och rosacea kan förvärras
 • Kroppen kan bli svullen
 • Du kan gå upp i vikt till följd av en stor alkoholkonsumtion
 • Alkohol ökar också risken för cancer i munnen och resten av kroppen så detta kan också vara ett fysiskt tecken på alkoholism

Den som dricker för mycket alkohol regelbundet märker också att det är svårt att klara av fysiska aktiviteter som träning. Ett sätt att förbättra sin kondition är ju att dricka måttligt. Det här hänger även ihop med att få tillräckligt med sömn. Den som dricker för mycket sover sällan särskilt bra om nätterna.

fysiska tecken på för mycket alkohol

Hur mycket alkohol är för mycket?

Det är ofta de som finns omkring dig som börjar märka av fysiska tecken på att du dricker för mycket. Det påverkar din arbetsmiljö då dina arbetskamrater blir irriterade av att du inte dyker upp eller inte är fokuserad på jobbet.

Kanske börjar familjemedlemmar och vänner pika dig om att du uppvisar alkoholism varningstecken. Om detta gör dig sur så är det ett tecken om att du dricker för mycket. Det betyder nämligen att något inuti dig vet att det ligger något i vad dina nära och kära säger.

Standardregeln som Beroendecenter ger är:

Kvinnlig alkoholism symptom och risk – 9 standard glas vin (1,5 flaskor vin) per vecka. Fyra glas vid ett tillfälle är också en risk för en kvinna att utveckla alkoholberoende.

Manlig alkoholism symptom och risk – 5 glas vid ett tillfälle. Om du som man dricker mer än 14 glas vin per vecka så är det ett tecken på alkoholism.

Nu ska det sägas att det inte bara handlar om hur många glas alkohol per vecka som du dricker. Ditt dryckesmönster får också betydelse. Du kan ju dricka mycket mer än så vid ett tillfälle för att sedan inte komma nära alkohol på flera veckors tid. Det är inte samma sak som att vara i riskzonen för alkoholism.

drink
Kan du säga nej till en drink när alla andra tar en?

Vad kan du göra om du inser att du dricker för mycket?

Det finns mycket att göra om du upplever tecken på alkoholism. Det första är att vara ärligt mot dig själv och att fatta beslutet om att du vill förändra detta. En del måste sluta för evigt och bli nyktra alkoholister.

En del kan klara av att hitta en balans och fortsätta dricka alkohol då och då. Det här beror helt på hur ditt beroende ser ut och vad det beror på.

Här berättar den nyktre alkoholisten Erik om sin väg ur beroendet:

 

Om det är så att folk märker fysiska tecken på att du dricker för mycket och säger det till dig kan det vara klokt att inte bara slå dessa kommentarer ifrån dig. Du måste inte försvara dig för någon. Men fundera lite på varför du blir irriterad av att höra detta från andra. Det kan mycket väl vara så att det ligger något i vad de säger.

Ställ dig själv 5 frågor:

 1. Är jag nöjd med min alkoholkonsumtion?
 2. Klarar jag att förbli nykter när alla andra dricker omkring mig?
 3. Känner jag ågren efter att ha druckit en kväll?
 4. Längtar jag efter nästa drink helst så snart som möjligt?
 5. Känner jag att jag klarar av livet bättre om jag bara får i mig alkohol?

Svaren på dessa frågor bör göra det tydligt för dig om du borde ta tag i dina alkoholvanor och förändra något. Det är du som måste fatta detta beslut och det kommer bara att lyckas när viljan är din.

Lär dig också mer positiva saker om att sluta dricka alkohol. Visste du till exempel att du bara genom att spola kröken kan gå ner 5 procent av din kroppsvikt? Det finns det forskning som bevisar.

Om du inser att du har mycket att vinna på att ta dina för mycket alkohol symptom på allvar så blir du ju sporrad. Ta kontakt med en terapeut eller livscoach om du känner att du behöver stödet och hjälp med en plan. Att dricka för mycket alkohol är inget att skämmas för och du kan vara stolt över att aktivt fatta sunda beslut för ditt liv!

Relevanta produkter

Det här är en bok av Markus Heilig som förklarar alkoholberoende.
En bok av Helena Bengtsson om hur man tillfrisknar från beroende.
En bok om alkoholism och medberoende av Kjell-Olof Feldt & Birgitta von Otter

Relevanta tjänster

Nämndemansgården erbjuder behandlingar mot beroende för alla åldergrupper.

Referenser

Forskning visar att alkoholberoende ganska lätt kan behandlas.
Du kan som medberoende behöva hjälp för att hjälpa den som dricker.

Relevant video

Simon Kyaga, överläkare i psykiatri, förklarar hur alkohol kan påverka hjärnan på flera olika sätt.