Snabba svar som alla kan förstå

statlig skatt

När måste jag betala statlig inkomstskatt?

Den statliga inkomstskatten på 20 procent ska betalas av höginkomsttagare. Gränsen för när du räknas som höginkomsttagare kan skilja sig från år till år. År 2022 fanns det bara en skiktgräns på 540 700 kronor. Om du tjänade mer än så det året blev det alltså både den kommunala skatten och den statliga skatten.

Oavsett om du är privatperson med hög lön eller företagare så finns det förstås vägar att gå. När du ser på möjligheter att investera i företagsutrustning kan det vara ett sätt att få ut mindre från din verksamhet samma år. Som privatperson kan det också vara av intresse att se på möjligheten till investeringar i form av olika slags kapital för att få ut mer av de inkomster du har på kort och lång sikt.

Viktigt att betala i tid

När vi ser på frågan om när du ska betala statlig inkomstskatt bör vi också ta upp när rent praktiskt på året den ska betalas. Just nu är den fredagen den 14:e mars som gäller för senaste inbetalning av kvarskatt.

Om din skatteinbetalning inte registrerats hos Skatteverket innan dess så kan ärendet gå vidare till Kronofogden och då kan det bli minst sagt bekymmersamt. Har du fått ditt besked om skatt i slutet av året så har du alltså cirka 3 månader på dig att ta hand om skatteinbetalningen då detta krävs.

Referenser

Här kan du läsa mer om vem som är höginkomsttagare och vad det innebär.
Här finner du mer information om nuvarande skattesats för höginkomsttagare som ska betala statlig skatt.
Här finner du information om när skatten ska vara inbetalad.

Relevant video

Det kan bli så att du får betala 75 procent skatt på en löneökning!