Snabba svar som alla kan förstå

Lyft snus

Är Lyft snus farligt?

En del protesterar och säger att Lyft minsann inte är snus utan nikotinpåsar men produkten kallas ofta för Lyft snus så vi göra samma sak här på Bitbox! Svenskt snus är känt för att vara säkrare än internationella snusprodukter men gäller det även nikotinpåsar som säljs i vårt land.

Är Lyft snus farligt för din hälsa? Vi ska kika lite närmre på denna viktiga fråga för dig som snusar eller kanske funderar på att sluta röka med hjälp av snus. Om du vill se smaker och priser på snus kan du kika på Lyft här.

Först måste vi dock påpeka att Lyft snus inte är svenskt. Det ägs av British American Tobacco. Och Lyft heter inte längre Lyft utan VELO. Namnbytet inträffade i januari 2022 men många vägrar att acceptera detta och fortsätter att referera till VELO snus som Lyft snus!

Viktigt att säga är att VELO och Lyft är precis samma sak. Ingredienser har inte ändrats. Bara namnet och så har det tillkommit smaker förstås.

Vad är Lyft snus?

Lyft snus kallas också för en form av premiumpåsar med nikotin. Detta är vitt snus som finns med olika styrka och design. Det finns en rad olika smaker och varje variant kan väljas som normal, stark eller extra stark.

Tre vanliga frågor om Lyft snus:

  1. Hur många snus i en dosa Lyft?

Svar: 23 portioner finns i nya Lyft snuser och 20 i andra Lyft samt i Lyft mini.

  1. Vilket är den starkaste Lyft snuset?

Svar: Lyft Freeze X-Strong Slim med nikotinstyrka på 16 mg. Lyft Nordic Winter Slim är också stark i smaken.

  1. Vad heter Lyft snus nu?

Svar: VELO snus!

Den nya varianten av Lyft som alltså heter VELO har skandinavisk design men det är alltså inte svenska nikotinpåsar. Locket är ett kombilock med extra utrymme och förpackningen är till 85% tillverkad av miljöplast.

ny lyft snus förpackning
Här ser du den nya Lyft snus förpackningen

Lyft snus är bättre för tänderna

Är Lyft farligt för tänderna? Detta är en viktig fråga du alltid ska ställa om snus eftersom det läggs direkt mot tänderna under läppen. Men här måste det påpekas att detta är vitt snus och inte tobakssnus.

Till skillnad från tobakssnus så kommer VELO inte att färga tänderna på samma sätt om det överhuvudtaget gör det. Om du följer instruktionerna och inte låter snuspåsen ligga under läppen mer än 30 minuter åt gången så ska det inte vara farligt.

Det som kan innebära en fara med snus Lyft och liknande vita snussorter är att de innehåller sötningsmedel. Beroende på det sötningsmedel som används så kan det ge hälsoeffekter. En del sötningsmedel påverkar insulinet i kroppen trots att de inte är vanligt socker och därmed inte påverkar ditt blodsocker. Om du är allergisk mot sötningsmedel så kan du förstås få utslag på kroppen och andra allergiska reaktioner.

Sedan är det förstås så att det finns en diskussion omkring nikotin. Nikotin kommer ju från tobak så vi kan inte säga att vitt snus är en helt annan sak än tobakssnus. När du ställer frågan: Är Lyft snus farligt så är det viktigt att du beaktar nikotinets inverkan på din hälsa.

Nikotin är beroendeframkallande och här kan vi se en fara. Särskilt när ungdomar börjar snusa i tidig ålder. Även om Lyft snus förbjuds så kommer det ju alltid att finnas andra nikotinprodukter att tillgå och då kan det vara svårt att sluta.

Svaret på frågan är Lyft farligt är alltså att det beror lite på vem du är och hur du använder produkten. Om du inte överdriver så är vitt snus inte lika farligt som tobakssnus och helt klart inte som cigaretter. Det finns även de som menar att snus överhuvudtaget inte är farligt så ta en titt på olika vinklar och synsätt för att göra dig en god uppfattning om hur farligt det är med Lyft nikotinpåsar.

Nya Lyft smaker

Om du ska snusa Lyft, som nu alltså är VELO, så ska du inte missa några nya fina smaker som kommit på senare tid. VELO är ett märke som satsar på fräscha intressanta snussmaker.

Du kan till exempel testa:

  • Lyft Eucalyptus & Honey – En söt och uppfriskande smak.
  • Lyft Cool Air – Det här är för dig som vill snusa Lyft med smak av kyla och mint!
  • Lyft Just Bloom – Det här är som att dricka äppelcider.
  • Lyft Barista Twist – Nötter och kaffe.
  • Lyft Yuzu & Cactus – Citrus och fruktsmak.

Referenser

Marknadsföringen av Lyft kritiseras i denna uppsats om vitt snus.
Nikotin är ett omdiskuterat ämne som faktiskt kommer från tobak.

Relevant video

Här är ett exempel på ungdom som gör reklam för Lyft nikotinpåsar