Snabba svar som alla kan förstå

telia pensionärsrabatt

Är Telia abonnemang pensionär billigast?

Nej, Telia abonnemang pensionär är inte billigast! Men det betyder förstås inte att du ska undvika Telia senior. Detta kan bli ditt bästa val beroende på vad du har behov av. Om du väljer Telia mobilabonnemang pensionär för att du är van vid att använda Telia så kan du begå ett misstag.

Ta bara Fello som ett exempel. Detta bolag ger lägre priser och använder samma nät som Telia! Du får alltså precis lika god täckning men till mindre än hälften av priset.

Om vi ska sammanfatta det hela så kan vi säga – Du kan spara hundratals kronor och få mycket mer surf om du väljer ett annat senior abonnemang.

Precis som med alla andra typer av prenumerationer så finns det ständiga deals. I listan härnedan så ser du standardpriset för pensionärer med varje operatör. Men du ska veta att det kan bli mycket billigare under de första månaderna.

Fello kan ge dig halva priset i 3 månaders tid, Vimla erbjuder sin tjänst för 10 kronor per månad under de första 3 månaderna och Hallon 9 kronor för de första 3 månaderna.

En snabb jämförelse:

Operatör Minsta paketet kostnad Obegränsat paket kostnad
Telia 229 kr (3 GB) 609 kr
Fello 95 kr (3 GB) Finns inte
Halebop 129 kr (2 GB) Finns inte
3 199 kr (5 GB) 399 kr
Vimla! 100 kr (3 GB) Finns inte
Hallon 99 kr (4 GB) Finns inte
Comviq 115 kr (2 GB) Finns inte
Chili 129 kr (1 Mbit) 379 kr
Tele 2 199 kr (5 GB) 399 / 479 kr
Telenor 229 kr (5 GB) 449 kr

telia abonnemang pensionär

Hur mycket surf på telefonen behöver du som senior?

Dagens seniorer har god vana av att använda internet och mobiltelefoner. Därmed är det inte alls säkert att grundpaketen kommer att räcka till en pensionär som gör precis allting på sin mobil eller padda.

Om du ser film, ringer, chattar, kollar hur lång den kinesiska muren är och delar filer samtidigt så måste ditt abonnemang ge stöd för detta. Visst kan du få stödet med ett Telia abonnemang pensionär men det är inte säkert att du får bästa nivån och för pengarna.

ta bilder
Tar du en massa bilder med telefonen som du sedan skickar iväg?

Med en mängd olika planer och alternativ tillgängliga så är det viktigt att förstå hur man navigerar för att hitta den bästa lösningen som passar ens livsstil och behov. Du bör alltså börja med att inse hur mycket en viss datamängd täcker.

Exempel på hur mycket ett paket kan räcka för:

Dataabonnemang Typiska användningsexempel
2 GB Grundläggande webbsurf, e-post, sociala medier, sporadisk musikstreaming
3 GB Måttlig webbsurf, regelbunden användning av sociala medier, frekventa e-postmeddelanden, en del videostreaming
4 GB Frekvent webbsurf, sociala medier, regelbunden musikstreaming, sporadiska videosamtal och videostreaming
5 GB Intensiv webbsurf, sociala medier, regelbundna videosamtal, musikstreaming och HD-videostreaming
använda wifi
På restauranger kan du använda wifi

Se över hur mycket du surfar på mobilen

Det första steget är att utvärdera hur du använder din telefon. Ställ följande frågor:

  • Använder du din telefon främst för att ringa och skicka textmeddelanden?
  • Använder du också internet för att surfa?
  • Skickar du e-post?
  • Använder du sociala medier?
  • Ser du på videor?

Ju mer tid du tillbringar online, desto mer data kommer du troligen att använda.

smartphone täckning
Om du ständigt irriteras över att det är dålig täckning använder du antagligen din mobil en hel del!

Förstå din dataanvändning

Det är viktigt att förstå vad som förbrukar mest data. Tittar du på onlinevideor eller lyssnar du ofta på musik? Streamingtjänster som YouTube och Spotify kan använda en betydande mängd data. Spotify kan vara bättre då du inte behöver streama video och dessutom kan välja kvalitet på ljudet.

Om din användning är begränsad till e-post och webbsurf så är din dataanvändning sannolikt mycket lägre. Då kanske det räcker med det minsta paketet som erbjuds som alltid kommer att vara ett billigt abonnemang för pensionärer.

Fast om du tillhör de som får utslag på kroppen när du inte kan se en film på mobilen så är det verkligen klokt att se på de starkaste alternativen även om det kommer att kosta lite mer.

Wi-Fi kontra mobildata

Använd Wi-Fi närhelst det är möjligt. Om du har tillgång till en stabil Wi-Fi-anslutning hemma eller på andra platser du regelbundet besöker kan du minska behovet av mobildata avsevärt. Detta är också något att tänka på när du ser på Telia pensionärsrabatt och funderar på hur den står sig mot andra alternativ.

Om du för det mesta kan använda din wifi-anslutning som du får billigt så kanske det blir mindre viktigt med ett stort mobilpaket som slår Telia mobilabonnemang pensionär.

Du kan förbättra wifi-täckning i trädgården:

Dataanvändning när du reser

Om du reser mycket och ofta befinner dig utanför Wi-Fi-nätverk kan du behöva en större dataplan. Det är viktigt att överväga hur din dataanvändning kan öka när du inte har tillgång till Wi-Fi.

Om du är på ett hotell där det inte finns wifi så kan du ju bli minst sagt irriterad om detta kommer att kosta skjortan för att du vill fortsätta med din Netflix-serie under resan.

Jämför planer och erbjudanden

Operatörer erbjuder olika planer med varierande datamängder till olika priser. Jämför dessa planer noggrant. Titta på kostnaden per gigabyte och överväg om det finns planer som erbjuder extra fördelar såsom obegränsade samtal eller textmeddelanden.

Bara för att du har Telia fast telefoni pensionär så betyder det inte att du får en Telia seniorrabatt för mobilsurfen. I tabellen här ovan ser du priser för minsta paketet och för obegränsad surf då detta erbjuds.

Tänk på att det kan finnas paket däremellan som är ett bra alternativ för dig. Bästa mobilabonnemanget för pensionärer är ju till syvende och sist det som kommer att vara bäst för dig. Så jämför alltid med tanke på vad du faktiskt har behov av.

Håll koll på din dataanvändning

De flesta smartphones har inbyggda verktyg för att övervaka dataanvändning. Använd dessa för att hålla koll på din månatliga användning. Detta kan hjälpa dig att justera din plan om du regelbundet går över eller inte använder all din tilldelade data.

Såhär kollar du dataanvändning på Android och iPhone:

Undvik automatiska uppdateringar över mobilnätverk

Ställ in din telefon så att den endast uppdaterar appar och programvara när den är ansluten till Wi-Fi. Automatiska uppdateringar kan annars förbruka en betydande del av din data. Det är ju onödigt om du har ett mindre paket eller ändå har valt Telia pensionärsrabatt som trots allt innebär några hundralappar för mobilen varje månad.

Finn balansen mellan kostnad och data

Som senior är det viktigt att hitta en balans mellan kostnadseffektivitet och att ha tillräckligt med data för att möta dina behov. Du kanske fortfarande är aktiv på arbetsmarknaden vilket genast ställer nya krav på ditt abonnemang. Detta är väldigt viktigt att komma ihåg oavsett om du väljer Telia seniorrabatt eller kör på ett annat paket från en annan operatör.

Genom att inse hur dina vanor och behov ser ut kan du välja en mobildata-plan som inte bara sparar pengar utan också ser till att du är uppkopplad och kan njuta av de fördelar tekniken erbjuder. Kom ihåg att regelbundet utvärdera din användning och plan, eftersom dina behov kan förändras över tid.

Men svaret på frågan om Telia mobilabonnemang pensionär är billigast är solklart nej. Med detta sagt måste vi komma ihåg att du av olika skäl ändå kan känna att det är motiverat för dig att betala mer för Telia abonnemang pensionär. Detta är ju helt okej så länge som du är väl insatt i varför du ser det på detta vis och upplever att paketet du får ger dig ett gott stöd.