Snabba svar som alla kan förstå

Vad kan du göra åt kroniska kråkor i näsan?

Det är så många som lider av detta. Ta bara en titt omkring dig i bilkön. När folk sitter vid ratten passar de på att gräva och få ut de där irriterande kråkorna. För vissa är det rentav plågsamt med ständiga småsår som rivs upp av kråkorna.

Ämnet är kanske inte det roligaste att prata om men om du lider av att behöva pilla dig i näsan var och varannan timme så ska du läsa vidare. Här ska vi nämligen ta en titt på vad du kan göra för att bli av med snorkråkorna i näsan.

Börja skölja din näsa med nässkölj

Köp en liten nässköljkruka, en netipot, och använd denna dagligen. Med ett enkelt recept på nässkölj så har du alltid lösningen redo. Om du gör detta regelbundet är chansen god att din näsa blir i stort sett fri från snorkråkor.

Du kanske måste pilla en gång per dag men det är ju ingenting jämfört med läget just nu. Eller hur? Dessutom kan du ju tajma pillret när du ändå är på toaletten så att slipper skämmas framför familj, vänner och främlingar i bilkön. Även om det finns de som säger att det är nyttigt att pilla i näsan, vilket kanske stämmer för de som skräms av Astrids drake, så kan det ju vara skönt att slippa göra detta stup i kvarten.

Håll näsgångarna fuktiga

En av de vanligaste orsakerna till nässkorpor är torrhet i näsgångarna. För att motverka detta kan du:

Använda en luftfuktare: Att hålla luften i ditt hem fuktig, särskilt under vintermånaderna, kan hjälpa till att förebygga torrhet i näsan.

Applicera saltlösning med spray: En saltlösningsspray kan återfukta näsgångarna och lösa upp kråkorna. Dessa sprayer finns att köpa på apotek men du kan som sagt också göra din egen och skölja med kruka.

Aromaterapi: Se närmre på aromaterapi och se om du kan använda detta i bastun för att förbättra din näsas skick.

Undvik irriterande ämnen

Vissa ämnen kan irritera näsgångarna och förvärra problemet med nässkorpor. Detta kanske du inte tänker på samma sätt som då du får hudutslag av att använda ett visst tvättmedel. Men faktum är att det finns gott om ämnen som kan ge precis samma reaktion i näsan.

Exempel på detta är:

  • Rökning och passiv rökning: Tobaksrök kan torka ut och irritera nässlemhinnorna vilket leder till ökad bildning av nässkorpor.
  • Starka kemikalier och dofter: Undvik att andas in starka kemikalier, parfymer och andra irriterande ämnen.

Vi måste också ta upp den emotionella biten när vi talar om irritation. Det är faktiskt känt att näsan kan reagera när vi ständigt är irriterade och särskilt inom förhållande. Fundera lite på detta och se på möjliga vägar till att minska denna irritation.

Behandla underliggande medicinska tillstånd

Om du har ett underliggande medicinsk tillstånd som bidrar till nässkorpor, som exempelvis allergier eller bihåleinflammation, är det viktigt att behandla dessa.

Detta kan göras med:

Allergimediciner: Antihistaminer och andra allergimediciner kan minska inflammation och näsirritation.

Läkarvård: I vissa fall kan det vara nödvändigt att besöka en läkare för att få en korrekt diagnos och behandling.

Undvik att peta i näsan

Det kan vara frestande att peta bort kråkorna i näsan men detta kan faktiskt förvärra problemet. Att konstant peta i näsan kan orsaka små skador och irritation vilket leder till mer bildning av nässkorpor. Använd istället en saltlösning för att lösa upp och mjuka upp skorporna när du känner att det börjar byggas upp en vägg av hårt snor på insidan av näsborren.

Rätt kost är också viktigt

En hälsosam kost och tillräckligt med vätska kan också bidra till att hålla näsgångarna friska. Ät en balanserad kost som är rik på vitaminer och mineraler, särskilt vitamin A och C. Detta kan kan bidra till att förbättra näsans hälsa.

Börja redan nu!

Kroniska kråkor i näsan kan vara besvärliga men det finns många åtgärder du kan vidta för att lindra och förebygga problemet. Genom att hålla näsgångarna fuktiga, undvika irriterande ämnen, behandla eventuella underliggande medicinska tillstånd och upprätthålla en god hygien och kost, kan du förbättra din näsas hälsa och minska bildningen av nässkorpor.

Om problemet kvarstår eller förvärras bör du söka råd från en läkare eller naturopat som har god erfarenhet av att hjälpa till med problem som bihåleinflammation.

Relevant video

Så slutar du peta dig i näsan!