Snabba svar som alla kan förstå

office paket välja

Hur vet jag vilket Office paket jag ska välja?

Om du har en PC eller Mac så lär du vilja ha bra program för att skriva dokument, skicka email och mer på den. Många skaffar ett Office paket med allt som behövs inkluderat. I Officepaketet så finner du ju allt från program för textdokument till smarta projektledningsverktyg.

Om du ska jobba hemifrån så vill du ju även ha program som gör det lätt att samarbeta med kollegor via molntjänster där ni kan dela dokument.

Men vilket Office paket passar dig och din dator bäst? Att välja rätt MS programpaket för din dator kan vara en svår uppgift. Detta särskilt om du inte är bekant med de olika alternativen som finns.

Här är en guide som hjälper dig att avgöra vilket Office-paket som är rätt för dig:

Vilka behov har du?

Det första steget är att fastställa dina specifika behov. Behöver du tillgång till alla Office-applikationer eller bara några? Kommer du att använda Office för personliga eller affärsmässiga ändamål? Ska du använda program på din mobila enhet med Bluetooth eller som mobilversioner som du har laddat ner till din telefon?

Genom att svara på dessa frågor kan du bestämma vilket Office-paket som är bäst för dig. De olika paketen är utformade för att motsvara vissa krav. Det finns enklare versioner för de allra enklaste behoven och tvärtom. Detta kommer också att reflekteras i priset.

laptop på bord
Ska du använda dina program på en laptop som du tar med dig till olika arbetsplatser?

Jämför olika MS Office paket

Microsoft erbjuder flera Office-paket. De har alla olika program och funktioner. En del är avskalade och en del är maxade. Men maxat betyder ju inte att du behöver alla program som erbjuds.

De vanligaste paketen är:

Microsoft 365 Personal: Detta paket inkluderar tillgång till de senaste versionerna av Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook och Publisher, samt 1 TB OneDrive molnlagring. Det är idealiskt för personer som använder Office för personliga ändamål. Det här är de allra flesta för redan 2016 hade 92 procent av svenskarna dator hemma. Idag har vi nog kommit nära 100 procent!

Microsoft 365 Family: Det här paketet innehåller samma applikationer som Microsoft 365 Personal men det kan användas av upp till sex personer. Den innehåller även ytterligare funktioner som föräldrakontroll och avancerad säkerhet.

Detta paket är idealiskt för familjer eller hushåll. Här kan du hjälpa yngre barn att läsa snabbare med personliga övningar och utskrifter och de äldre får tillgång till verktygen som de behöver för sina studier.

plugga
Det behövs bra program att sköta plugget med!

Microsoft 365 Business Basic: Detta paket inkluderar tillgång till onlineversioner av Word, Excel, PowerPoint och Outlook såväl som SharePoint och Teams. Den är designad för små företag som behöver grundläggande Office-funktioner.

Microsoft 365 Business Standard: Detta paket innehåller alla applikationer i Business Basic-paketet såväl som skrivbordsversioner av Word, Excel, PowerPoint och Outlook. Det inkluderar även OneDrive och SharePoint for Business. Den är idealisk för små till medelstora företag.

Office Home & Student 2021: Det här paketet inkluderar desktopversionerna av Word, Excel och PowerPoint samt OneNote. Paketet är designad för studenter och familjer som behöver tillgång till grundläggande Office-program.

Tänk på prissättningen innan du bestämmer dig

När du har jämfört de olika paketen så bör du överväga prissättningen. Kostnaden för varje paket varierar beroende på vilka applikationer som ingår och antalet användare. Bestäm dig för en budget och välj det paket som bäst passar dina behov.

Kontrollera systemkrav för att få rätt paket

Innan du fattar ett slutgiltigt beslut ska du även se till att kontrollera systemkraven för Office-paketet du är intresserad av. Se till att din dator uppfyller minimikraven för att säkerställa att programmen fungerar smidigt.

Relevanta tjänster

Här får du mer info om skillnaderna mellan Office 2021 och Microsoft 365