Snabba svar som alla kan förstå

egna dekaler

Hur gör jag egna dekaler och fototapet?

Har du tänkt på att du kan skapa dina egna konstverk med klistermärken? Om du funderar på att trycka upp egna dekaler eller fototapet så kan du vara på god väg mot en helt ny känsla i ditt hem och din tillvaro.

Det har aldrig varit enklare än vad det är idag att göra egna dekaler och fototapet. Med tillkomsten av onlinetjänster och en rad användarvänliga designverktyg så kan du använda egna bilder för att sedan beställa dekaler eller tapet online.

Oavsett om du är en blivande fotograf som är ivrig att visa upp ditt arbete eller en kreativ själ som vill sätta en personlig touch till ditt vardagsrum så kommer den här guiden att leda dig genom stegen för att skapa skräddarsydd väggkonst med din egen utrustning och dina färdigheter.

Steg 1: Välj rätt bilder för egna dekaler

Det första steget för att skapa din personliga dekal eller fototapet är att välja rätt bild. Om du är fotograf betyder det att du använder din kamera för att ta högupplösta bilder som inte förlorar i klarhet när de förstoras.

För konstnärerna och formgivare kan detta innebära att skapa ett digitalt mästerverk på programvara som Adobe Photoshop eller Illustrator. Nyckeln är att se till att din bild är av högsta möjliga kvalitet och upplösning – tänk 300 dpi (punkter per tum) eller högre för bästa resultat.

mönster
Du kanske har coola konstnärliga bilder från tidigare projekt som skulle passa perfekt på toalettdörrens vägg som tapet…

Kanske har du redan bilden klar. Den finns som en del av en födelsedagshälsning du skapade förra året eller i ett ritblock du har tecknat i. Var dock medveten om att det finns regler vad gäller upphovsrätt. Det är inte så enkelt att du kopierar Astrids Drake online och sedan trycker dekaler för dekoration med denna.

Steg 2: Redigera och optimera din design

När du har din bild är nästa steg att göra den väggklar eller att kombinera den med bildekaler text för dina klistermärken. Använd ditt redigeringsprogram för att förbättra färger, justera kontrasten och beskära bilden till önskade dimensioner.

Det är också dags att lägga till några konstnärliga effekter eller text till din design. Kom ihåg att väggen är din duk och din design ska återspegla den atmosfär du vill skapa i ditt utrymme. Du kanske tar en högupplöst bild på en stengång i din trädgård och så lägger du till effekter i form av föremål som bara kommer att märkas om man verkligen tittar nära på bilden.

Steg 3: Välj rätt onlinetjänst

Flera online-plattformar låter dig ladda upp ditt konstverk och omvandla det till väggdekaler eller fototapeter. Och om det skulle vara så att du inser att det faktiskt finns ännu bättre bilder att använda för fototapeten så kan du ju hitta den i en bra butik online!

Leta efter tjänster som erbjuder:

  • Högkvalitativa utskrifter för att säkerställa att din bild är skarp och levande.
  • Anpassad storlek så att din dekal eller tapet passar din vägg perfekt.
  • Materialalternativ, till exempel peel-and-stick eller traditionell tapet, för att matcha dina installationspreferenser och hållbarhetsbehov.

stoppa tjuven

Steg 4: Förstå materialalternativen

Dekaler är vanligtvis gjorda av vinyl vilket är bra för mindre mönster och lätt kan appliceras på de flesta plana ytor. Alternativen för fototapeter kan inkludera traditionella klistra och limma eller moderna skal-och-stick-material som är flyttbara och lättare att hantera. Vissa material är också miljövänliga och erbjuder ett hållbart val för miljömedvetna konsumenter.

Steg 5: Förbered för att klistra på eller tapetsera

Innan din anpassade dekal eller tapet kommer hem till dig ska du förbereda din vägg. Se till att ytan är ren, slät och fri från fläckar som kan visa sig eller hindra vidhäftning. Samla de nödvändiga verktygen för installation vilket kan inkludera:

  • En ren trasa eller svamp
  • Ett utjämningsverktyg eller skrapa
  • En vass kniv för att trimma kanter
  • Ett nivå- och måttband för riktning

Steg 6: Installera din väggkonst eller egen dekal

När din dekal eller tapet kommer ska du följa instruktionerna noggrant. För större bitar är det ofta bra att ha ett extra par händer. Börja uppifrån och jämna gradvis till materialet nedåt för att undvika luftbubblor. Ta dig tid och gör justeringar efter behov för att säkerställa den perfekta passformen.

När du jobbar med bildekaler text så är det förstås viktigt att du tänker på att det blir rätt. Om du klistrar spegelvänd text måste den ju hamna rätt då du sätter dekalen på rutan. Samma sak gäller om du gör egna dekaler för fönster hemma.

fönster
Tänk på riktning när du klistrar upp din egen dekal på ett fönster!

Steg 7: Beundra och ta hand om ditt konstverk

När du har installerat ditt konstverk ska du ta ett steg tillbaka och njut av ditt skräddarsydda skapande. Underhållet är minimalt men viktigt. Försiktig rengöring med borste eller avtorkning med en fuktig trasa kan hjälpa till att hålla dina dekaler och tapeter fräscha.

 

Genom att följa dessa steg skapar du inte bara en unik kontaktpunkt i ditt hem, du engagerar dig också i ett givande projekt som speglar din personliga stil. Med rätt bild, lite kreativitet och hjälp av onlinetjänster kan din anpassade väggkonst ge glädje och färg till ditt dagliga liv i många år framöver.

Några vanliga misstag att undvika när du gör egen dekal eller fototapet:

Vanliga misstag Konsekvenser Hur man undviker
Bilder med låg upplösning Pixelering och suddighet vid utskrift. Använd högupplösta bilder (300 dpi eller högre) och kontrollera utskriftskvaliteten med ett prov om möjligt.
Felaktig storlek Designen kanske inte passar den avsedda väggytan. Mät din väggyta noggrant och designa din grafik enligt specifika dimensioner, tänk på blödningsområden och beskärning.
Ignorerar väggtextur Dekal eller tapet kanske inte fäster ordentligt. Bedöm väggens textur och välj ett material som passar ytan (slät eller texturerad).
Komplexa installationsdesigner Risk för installationsfel, feljustering. Välj enklare design om du är nybörjare. Använd rutnät eller referenspunkter för komplexa mönster.
Förbiser färgåtergivning Utskriftsfärger kan skilja sig från skärmen. Använd en kalibrerad skärm och skriv ut ett färgprov för att kontrollera hur de tryckta färgerna kommer att se ut.
Glömmer väggfunktioner Förhinder som strömbrytare och uttag kan störa designen. Inkludera vägg-funktioner i din designplanering. Lämna utrymme eller skapa utskärningar för dem.
Nonchalerar rummets belysning Belysningen kan ändra hur färgerna och designen uppfattas. Ta hänsyn till rummets belysning i din designprocess. Testa hur din design ser ut under olika ljusförhållanden.
Kontrollerar inte utskriftsmaterialets kvalitet Dålig materialkvalitet kan leda till blekning eller att det lossnar. Begär prover från utskriftsföretaget för att kontrollera kvaliteten och hållbarheten på materialet.
Snålar inte med förberedelserna Ojämn applicering, luftbubblor och att det lossnar. Förbered väggen genom att rengöra den noggrant och reparera eventuella brister före applicering.
Stressar med installationen Missjustering, rynkor och bubblor. Ta god tid på dig med appliceringen, följ instruktionerna noggrant och använd rätt verktyg för att släta ut.

 

Referenser

Mer information om spegelvänd montering
De svenska reglerna för rätten till fotografisk bild.

Relevant video

Du kan sköta hela processen hemma om du har utrustningen för det!