Snabba svar som alla kan förstå

hudutslag

Varför har jag hudutslag på kroppen?

Plötsligt har du hudutslag och du vet inte varför. Utslag är inte roligt av flera skäl. De kan klia och dessutom få dig att känna dig obekväm omkring andra människor. Särskilt med utslag i ansiktet. Men vad är det som har lett till dina utslag på kroppen?

Vi tar en titt på några mycket vanliga skäl och vad du kan göra för att behandla hud utslag så att de försvinner snabbare.

Du kan få hudutslag av solen

Det är inte så att du måste bränna dig allvarligt för att det ska bli utslag på kroppen av solen. På våren är det många som drabbas av soleksem med blåsor och kliande hud. Detta går att förhindra genom att minska tiden i solen. Det går ju att använda produkter som melanotan som både ger en brunare hudton och kan fungera som en form av hudmedicin.

Dessutom kan du skydda huden med kläder och med solkräm. Fast solkrämer har kritiserats en hel del under senare år. Det kan till och med vara så att solkrämen gör större skada än nytta och det finns de som utvecklar röda utslag enbart på grund av solkrämen!

Kemiska ämnen som irriterar

Sedan är det förstås så att du kan ha utsatts för ett ämne som du inte tål. En allergisk reaktion i huden kan leda till att det blir utslag på kroppen såväl som utslag i ansiktet. Då är en omedelbar hjälp att använda antihistaminer som stoppar processen i kroppen som leder till irritationen.

Sedan är det förstås viktigt att utreda vad det var som ledde till den allergiska reaktionen. Om du inte är säker på detta så får du börja med att utesluta saker. I kosten får du ta bort det som är känt som irriterande. Det kan vara allt från mjölkprodukter till gluten.

Om du tror att det är dina skönhetsprodukter eller kanske det tvättmedel du använder som ger dig hudutslag så kan du börja med mildare varor som är kända för att inte ge någon allergisk reaktion.

Utslag på grund av alkohol

Det är faktiskt ganska vanligt med röda utslag i ansiktet och på kroppen efter att ha druckit alkohol. Detta kan inte ses som ett för mycket alkohol symptom utan snarare en indikation om att du är allergisk mot färgämne eller kanske sorbinsyra som finns i drycken.

Här är det också viktigt att du benar ut varför du fick utslagen. Undvik den dryck som gav dig utslag som kliar och håll dig till det som du vet är säkert för dig!

Mat som kan irritera och ge utslag

Bara för att ditt barn eller du fått utslag på kroppen efter att ha ätit en mogen mango eller kanske en omogen banan så betyder det inte att ni är allergiska mot frukt. Ibland handlar det om korsallergier som att din björkpollenallergi även yttrar sig som allergi mot äpplen.

Ibland rör det sig om allergi mot de ämnen som frukter kan behandlas med som till exempel latex. Här är ett råd att köpa ekologisk frukt om du kan. Dessutom bör du vara medveten om vilken frukt det är som ledde till att du fick kliande utslag på kroppen så att du kan undersöka precis vad detta beror på.

Svampinfektioner yttrar sig som utslag på kroppen

Svampinfektioner kan också yttra sig som utslag som kliar. Svampen kan växa i huden, under naglar såväl som omkring mun och i underliv. Svampen kan se ut som röda utslag och den kan också yttra sig som hud som fjällar.

Några vanliga typer av svamp är:

  • Fot- och nagelsvamp – Denna variant ger fjällande hud, sprickor såväl som blåsor. Du kan behandla genom att hålla huden torr och ren och det finns receptfria läkemedel mot fot- och nagelsvamp.
  • Svamp i hudveck – Här har vi svamp som ser ut som hud utslag. Det blir rött där hud möter hud. Svampen trivs ju där det är varmt och fuktigt. För att få bukt med denna typ av hudutslag måste du hålla området torrt och rent. Ibland krävs det en läkemedelsbehandling för att få död på svampen.
  • Ringorm – Husdjur kan ha denna typ av svamp och barn kan smittas av den. Här har du utslag som kliar och som har en ringform. Det går också att smitta andra människor vid direktkontakt. Det finns receptfria behandlingar mot ringorm.

utslag på kroppen

Insektsbett kan också ge kliande utslag på kroppen

Hudutslag vuxna och barn ofta drabbas av är den sort som uppkommer av bett. Insekter kan lämna gift efter sig då de sticker eller suger blod. Myggor är ett typiskt exempel på detta. Här gäller det att behandla innan bettet sker.

Använd medel och andra metoder mot mygg för att undvika betten. När du väl har blivit biten går det ofta att behandla med lugnande salva eller genom att applicera lök mot kroppen. Håll ett öga på utslag till följd av bett. Om det har skett en allergisk reaktion mot giftet så är det viktigt att få rätt behandling för detta.

Vid bett av större djur som ormar och giftigare insekter som bålgetingar kan det vara klokt att söka vård så snart som bettet har konstaterats som anledning till röda utslag. Här kan det behövs en intensivare behandling för att undvika giftskador eller allergisk chock.

Djur som kan ge utslag på kroppen är:

  • Myggor
  • Loppor
  • Vägglöss
  • Fästingar
  • Kvalster och skabb
  • Getingar
  • Spindlar

Ta reda på var bettet kommer från och vidta sedan rätt åtgärder. Både för behandling och för att eliminera risken för fler bett av samma insekt.

Hudsjukdomar kan vara orsak till utslag i ansiktet och på kroppen

Sist men inte minst är det förstås så att hudsjukdomar kan orsaka rodnad och utslag som kliar. Rosacea och psoriasis är exempel på detta. Om du misstänker att du har en hudsjukdom ska du bli undersökt av en hudläkare som kan konstatera vad det är och föreslå en effektiv behandling.

utslag i ansiktet
Barn kan drabbas av vattenkoppor