Snabba svar som alla kan förstå

fototapet i barnrum

Hur kan fototapet påverka barnens rum?

Barnets rum kan vara en plats för lek, vila och studier. Det kan vara viktigt att tänka igenom dekor och inredning för att skapa en plats som är bra för barnet. Genom att inreda med fototapeter kan du påverka stämningen på ett mycket positivt sätt. Låt oss kika på några av fototapetens fantastiska inverkningar på barn och kanske också vuxna…

Fototapeten stimulerar fantasin

Oavsett om du inreder med bilder på Astrids drake eller en äng från sagoboken så är det något som kan stimulera barnets fantasi. Ljusa, färgglada tapeter med bilder av djur, fantasilandskap eller sagoboksfigurer kan stimulera barnets fantasi och kreativitet vilket gör deras rum till ett roligare och mer inspirerande utrymme.

Det här vet vi ju inte minst från studier på rummets inflytande på barn. Det kan vara väl värt att tänka på att även rummet i hemmet bör inredas med tanke på detta. Det är inte bara i skolmiljö och på förskola som barnet påverkas av rummens miljö.

Ett tema i barnets rum

Fototapeter kan hjälpa till att utveckla ett tema i rummet. Till exempel kan en tapet med rymdtema komplettera ett rum för ett barn som är intresserad av astronomi, medan ett djungeltema kan vara spännande för en djurälskare.

Du kan förstås göra egna dekaler för att få en liknande effekt. Men jämför detta med att hela väggen bakom barnets rum är en bild på en superhjälte som ungen ständigt fantiserar om. Eller kanske en bild på kaniner som är barnets favoritdjur.

superhjälte bild
Så coolt med superhjälten alldeles bakom sängen!

Ett personligt rum kan betyda så mycket

Tapeter kan anpassas med bilder som är meningsfulla för barnet som favorittecknade figurer, sporthjältar eller till och med deras egna konstverk vilket gör att utrymmet känns unikt och personligt. Barnet kan ju vara med och bestämma hur tapeten med foto ska se ut.

Tapeter som fungerar som utbildning

Bakgrundsbilder kan innehålla pedagogiska element som kartor, historiska figurer, alfabetet eller siffror, vilket gör väggarna till ett roligt, interaktivt inlärningsverktyg. Detta i kombination med en griffeltavla eller whiteboard kan förvandla rummet till en plats där barnet vill lära sig mer på ett aktivt och roligt sätt.

Tapeter som skapar ett visuellt intresse

Tapeter kan lägga till djup och struktur till ett rum vilket är särskilt användbart i barnrum som kan ha begränsad dekoration eller där utrymmet är för litet för många 3D-objekt.

Sensorisk stimulering

För yngre barn kan en mängd olika färger och former att titta på hjälpa till med deras visuella utveckling. För äldre barn kan det vara ett sätt att uttrycka sin personlighet och sina intressen.

tavla på kaniner
Det går ju också att hänga en stor tavla på väggen som bidrar med en sensorisk upplevelse

Rumsindelning med fototapet

I ett delat sovrum kan olika fototapeter hjälpa till att definiera utrymmen vilket ger varje barn en känsla av sitt eget område.

Lugnande effekt är också positivt

Vissa bilder och färger kan ha en lugnande effekt på barn vilket kan vara fördelaktigt för barn som har svårt att sova eller behöver en lugn plats att koppla av. En lummig skog vid sängen kan påverka barnet på ett positivt sätt så att det blir lättare att slappna av och låta sömnen ta vid.

Hållbarhet och renlighet

Tapeter kan vara mer hållbara än målarfärg och lättare att rengöra. Det är ett praktiskt övervägande för rum som ofta utsätts för slitage och kreativa “olyckor”. Dessutom är ju fototapet för barnrum ofta gjord för att kunna torkas av på ett enkelt sätt.

Förvandla små utrymmen till öppna platser

Rätt tapet kan få små rum att kännas större eller mer öppna. Tapeter med horisontella ränder kan till exempel få ett rum att kännas bredare, medan de med perspektivdesign kan ge en illusion av djup. En bild som ger känslan av att det finns mer rum i rummet ger denna effekt.