Snabba svar som alla kan förstå

Hur läser man snabbare?

Det finns ett antal olika tekniker som du kan använda för att läsa snabbare. Några av dessa inkluderar:

 

  • Använda ett finger eller en pekare på texten: Att flytta fingret eller en pekare under textraderna medan du läser kan hjälpa dig att flytta dina ögon snabbare och mer effektivt, vilket gör att du kan ta in mer information med en blick.
  • Läsa högt: Detta kan verka kontraintuitivt, men högläsning kan faktiskt hjälpa dig att bearbeta information snabbare. Detta beror på att högläsningen tvingar dig att uttala varje ord tydligt, vilket i sin tur hjälper din hjärna att bättre bearbeta innebörden av det du läser.
  • Skanna: När du skannar text läser du inte varje ord, utan du letar efter specifik information. Detta är en användbar teknik att använda när du försöker hitta ett visst faktum eller en viss information i en text. För att skanna effektivt måste du veta vad det är du letar efter så att dina ögon snabbt kan fokusera på det relevanta avsnittet.
  • Skimming: Skimming liknar skanning, men istället för att leta efter specifik information försöker du få en allmän överblick över texten. Detta kan vara användbart när du försöker få en förståelse av en komplex text, eller när du vill ta reda på huvudpunkterna i en artikel utan att läsa den i sin helhet.
  • Använda olika typsnitt: Studier har visat att användning av ett sans serif-teckensnitt kan hjälpa dig att läsa snabbare. Detta beror på att dessa typsnitt är lättare att läsa och för att de inte har de dekorativa krusiduller som kan bromsa din läsning.
  • Dela upp text: När du ser på ett stort textblock kan det vara bra att dela upp det i mindre bitar. Detta gör informationen mer hanterbar och mindre skrämmande och det kan också hjälpa dig att bättre bearbeta det du läser.