Snabba svar som alla kan förstå

bastu byggsats

Kan du spara pengar på en bastu byggsats?

Det har alltid varit populärt med hemmabastu i Sverige. Vi har en lång tradition av att bada bastu och därmed är det ganska vanligt att bastun planeras in som en del av badrummet då det finns plats för detta.

Bastubaden erbjuder många fantastiska hälsofördelar och det är också en anledning till att bastun som inredning bara blir mer och mer populär. Om du står inför en badrumsrenovering i Göteborg eller annan svensk stad så är det ganska troligt att frågan om bastu eller inte dyker upp.

Då kanske du även funderar på om du kan spara pengar med en bastu byggsats som du själv monterar eller betalar en mindre summa till byggföretaget som renoverar för.

Vi ska kika närmre på hur du kan tänka när du ska bygga bastu. Är det värt det att använda din lediga lördag till detta jobb? Detta beror förstås på mycket mer än ekonomin men här ska vi fokusera på budgetsidan av detta projekt.

Kostnaden för att installera en bastu

En tur till bastun är som nämnt mer än bara en avkopplande flykt från verkligheten. Det är en tradition som åtnjuts av många kulturer som ger mental och fysisk hälsa. Att investera i en bastu för personligt bruk kan dock ofta komma med en rejäl prislapp.

Om du vill piffa upp badrummet så kan du lägga mer på detta och spara genom att satsa på en bastu byggsats som du själv kan sätta ihop. Detta kan liknas lite vid att lägga en stengång i trädgården på egen hand. Och det är klart att din bastu inte måste vara i badrummet. Den kan anläggas precis vid den där stengången…

bastustolar
Inredning kan också innebära en extra kostnad.

Lockelsen med en bastu byggsats

En smart bastu byggsats kommer med alla viktiga komponenter som behövs för att bygga en bastu. Dessa kit vänder sig till dem som är händiga med verktyg och letar efter ett projekt. Utöver tillfredsställelsen av att bygga något med dina händer så finns det påtagliga ekonomiska fördelar med denna DIY-metod.

Du sänker kostnaderna för bastun med:

Arbetsbesparingar: En betydande del av kostnaden när du installerar en bastu är arbetskraften. Genom att välja en gör-det-själv-strategi eliminerar du dessa utgifter vilket gör projektet betydligt billigare.

Du kanske också kan få ett bättre pris av en hantverkare som kan bygga med din bastu byggsats då du redan har köpt den och har den på plats.

Anpassning: Förbyggda bastustugor och bastutunnor kommer ofta med en standarduppsättning funktioner. Men med ett kit kan du välja vilka extrafunktioner du vill ha så att du bara betalar för de funktioner du anser vara nödvändiga. Då kan du verkligen få en billig bastu som du blir nöjd med.

unik bastu
Du kan ha dekoration i din bastu!

Rabatter: Många tillverkare ger rabatter för att köpa alla komponenter som en uppsättning, i motsats till att köpa varje del individuellt. Du kan också passa på då det är bastu rea och du kan få en byggsats för bastu till ett lägre pris.

Välj rätt byggsats för bastu

Det finns en hel del att tänka på för att välja rätt bastu byggsats för dina behov. Att det blir billigare är ju bra men du bör inte spara på saker som är viktiga för dig.

Betänk saker som:

Materialkvalitet: Välj kit som erbjuder högkvalitativa, hållbara material vilket säkerställer att din bastu står sig genom tiderna. Även om den initiala investeringen kan vara något högre så sparar du i det långa loppet på underhåll och byten.

Trämaterial som håller hög kvalitet blir bara vackrare med tiden. Detta förutsatt att du tar hand om dem på rätt sätt.

Storlek och design: Välj ett kit som passar ditt tillgängliga utrymme. Kom ihåg att en mindre bastu värms upp snabbare och kräver mindre energi vilket leder till ytterligare kostnadsbesparingar.

Om du ska ha din bastu i badrummet så gäller det att det finns plats för detta. Var inte optimist. Det kan vara klokt att diskutera saken med en person som har erfarenhet av att bygga bastu i badrum. Om det blir bättre med bastun på din balkong eller i trädgården så bör du göra på detta sätt från start.

Har du en stor balkong kan du kolla med din kommun om reglerna för bygglov för bastu på balkongen. Många gånger så är det samma regler som för friggebod som gäller. Men chansa inte!

Bastubalkong
Kan du ha bastu på din balkong?

Recensioner och rekommendationer: Undersök bastu byggsats omdömen och recensioner och be om rekommendationer. Tidigare köpares upplevelser kan vägleda dig mot de bästa paketen för pengarna och bort från undermåliga alternativ.

Du kan också läsa i trådar på forum där folk som byggt egen bastu med bastu byggsatser talar om sin erfarenhet. Det kan vara en stor hjälp för att undvika de fallgropar som andra har trillat ner i på väg mot den perfekta hemmabastun.

Några tips för installation av bastu

När du ska göra om hemma är det alltid smart att förbereda detta på rätt sätt. Det spelar ingen roll om det handlar om förvaring under säng eller om du ska bygga pool i din trägård. Med en bra plan så kommer det hela att fungera mycket bättre.

Viktiga tips:

Förberedelser är nyckeln till framgång: Innan ditt bastu kit kommer ska du förbereda området där du ska installera bastun. Se till att marken, eller golvet, är jämn och att du har nödvändiga elektriska inställningar om du installerar en elektrisk värmare.

förbered

Följ instruktionerna noggrant: Även om det kan vara frestande att lita på intuition så är det viktigt att följa bastu byggsatsens instruktioner till punkt och pricka. Detta säkerställer inte bara bastuns livslängd utan också dess säkra drift.

Skaffa hjälp när det krävs: Även om det är ett gör-det-själv-projekt, är det ingen skada att rekrytera en vän eller familjemedlem för att hjälpa till. Detta särskilt när du hanterar stora paneler eller installerar värmare.

Ta hand om din bastu så lever den längre

När din bastu väl står på plats kan regelbundet underhåll hjälpa dig att undvika eventuella reparationskostnader.

Enkla metoder som att hålla bastun ren är:

  • Regelbundet kontroll av bastuaggregat
  • Kontroll av ventilation
  • Behandling av trä mot röta
  • Ventilation efter bastubad
  • Noggrann rengöring

Några rengöringstips för bastutunna:

 

Jämförelse av kostnader för bastu byggsats och att anlita byggare:

Kriterium Bastu byggsats Anlita byggare
Initial kostnad Vanligtvis billigare. Kostnad för endast kit. Dyrare. Arbetskostnad + material.
Arbetskraft Du (och eventuella vänner eller familjemedlemmar som hjälper till). Professionell byggare eller team.
Tidsåtgång Beror på din kompetensnivå; kan ta längre tid om du är oerfaren. Typiskt snabbare på grund av expertis.
Anpassning Begränsad till vad kitet erbjuder, men du kan lägga till personliga justeringar. Fler alternativ om du själv väljer material och design.
Krävd kompetensnivå Medelhög DIY-färdighet rekommenderas. Ingen, proffsen sköter allt.
Kvalitet & Hållbarhet Beror på kitets kvalitet och din byggprecision. Typiskt högre, förutsatt att en pålitlig byggare anlitas.
Garanti & Support Begränsad till vad kit-tillverkaren erbjuder. Inkluderar ofta garantier på arbete och delar.
Underhåll & Reparationer Gör-det-själv om du inte bestämmer dig för att anlita någon senare. Kan inkludera underhållsplaner, eller du kan enkelt nå ut för reparationer.
Övergripande Upplevelse Tillfredsställelsen av att bygga själv. Bekymmersfritt, professionellt utförande.

 

Sammanfattningsvis

Att investera i en bastu byggsats är ett utmärkt sätt att föra in bastulyxen i ditt hem utan att tömma plånboken på varje slant. Med lite efterforskning, förberedelser och armbågsfett får du en personlig avkopplingsparadis, byggd med dina egna två händer. Känslan av prestation i kombination med de upprepade fördelarna med bastubaden är ovärderligt!

Referenser

Här är mer information om bygglov för bastu i Jönköping kommun.
Reglerna för bastubygge i Sandviken

Relevant video

Här kan du se bygget av en bastu