Snabba svar som alla kan förstå

bra gaming dator

Hur vet jag om det är en bra gaming dator?

Om du vill spela spel så ska du göra det på en bra maskin. Inget nytt under solen där. Men hur vet du om det är en bra gaming dator eller inte? Detta kan bli väldigt viktigt då du kanske får tips om bästa speldatorn till det bästa priset och faktiskt inte alls är säker på att detta stämmer.

När man avgör om en dator är en bra speldator måste flera viktiga komponenter och funktioner beaktas. Speldatorer är vanligtvis mer kraftfulla än genomsnittliga datorer eftersom de behöver hantera mer krävande uppgifter. Här handlar det ju inte bara om att få ett gott stöd för Office och andra program för arbete och studier.

Vi ska ta en titt på de punkter som du verkligen måste beakta om du vill köpa en dator för spel. Läs detta innan du satsar på en gaming dator billig och bra så att du kan avgöra om detta verkligen stämmer!

En bra gaming dator har bra GPU

GPU:n (Graphics Processing Unit) är den mest avgörande komponenten för spelprestanda.

Du bör hålla utkik efter avancerade modeller från NVIDIA (som RTX-serien) eller AMD (som RX-serien). Detta kommer alltid att vara en viktig komponent tillsammans med VRAM (Video RAM). Ju mer VRAM, desto bättre, helst 6 GB eller mer för moderna spel.

Kolla de senaste riktmärkena online för jämförelser av spelprestanda. Bästa speldatorn 2022 kommer att köras om så enkelt är det. Men det betyder inte att du ska hoppa ett erbjudande med denna modell till ett riktigt attraktivt pris. Det gäller bara att du själv inser var dina gränser går.

Om du inte har något att jämföra med så är det alltid klokt att lyssna på proffs. Du kan se på en video som denna:

 

CPU är också central för bästa speldatorn

Central Processing Unit (CPU) hanterar alla icke-grafikrelaterade uppgifter. Det är viktigt för övergripande systemprestanda och hantering av spelfysik, AI, osv. Du bör försöka få tag i en prisvärd gamingdator med den nya typen av flerkärniga processorer (Quad-core, Hexa-core, etc.) från Intel (Core i5, i7, i9) eller AMD (Ryzen 5, 7, 9).

Dessutom ska det sägas att högre klockhastigheter (mätt i GHz) vanligtvis ger bättre prestanda. Det är också något att ta med på din checklista då du går igenom innehållet i en speldator som ser intressant ut.

bästa speldatorn
Bästa speldatorn erbjuder givetvis hög hastighet!

Med tanke på minne (RAM)

Tillräckligt RAM-minne är avgörande för smidigt spelande och multitasking. Om du inte har tillräckligt med RAM så kan även den bästa gaming datorn bli en flopp. Du bör sikta på minst 8 GB RAM men 16 GB eller mer är idealiskt för moderna spel.

Snabbare RAM (mätt i MHz) kan också erbjuda prestandafördelar. Detta bör du vara medveten om när du jämför olika modeller.

Spelets laddningstid måste vara rimlig

Du vill absolut ha en bra gaming dator som inte kommer att driva dig galen då ett spel ska laddas. För att få god påverkan på spelets laddningstider och systemets övergripande respons bör du fokusera på Solid State Drives (SSD).

Förvaring för en dator är inte som förvaring under en säng! Du behöver minst 512 GB lagringsutrymme. Fast för dig som har större behov så kan 1 TB eller mer rekommenderas.

Kylsystem är också en del av ekvationen för bästa gaming datorn

Ett väl fungerande kylsystem är viktigt för att hålla komponenterna igång optimalt och förhindra överhettning. Kräv effektiva kyllösningar, inklusive flera fläktar eller flytande kylsystem. Dessutom bör speldatorn ha ett bra luftflöde genom höljet.

datormus

Strömförsörjningsenhet (PSU)

Du bör också få stabil och tillräcklig kraft till alla komponenter. Satsa på högkvalitativ PSU med tillräckligt med watt för att stödja dina komponenter (vanligtvis 500W eller högre). Dessutom kan du få certifiering för effektivitet (som 80 Plus brons, silver, guld, etc.).

Ett bra moderkort

Ett moderkort ansluter alla komponenter och då detta är bra så kan det innebära bättre prestanda och stabilitet. När du ser på moderkort så är det viktigast med kompatibilitet med din CPU och RAM. Du ska också få tillräckligt med portar och expansionsplatser för dina behov (USB, SATA, PCIe, etc.).

Skärm (för bärbara datorer eller allt-i-ett)

En bra skärm är avgörande för en trevlig spelupplevelse. Den bästa speldatorn blir ju helt värdelös med en usel skärm. Se till att du får hög upplösning (åtminstone Full HD, där 4K är att föredra för avancerade system). Hög uppdateringsfrekvens är också självklart med en bra gaming dator (120Hz eller högre) för smidigare spel.

spela dota
Du behöver en bra skärm för en bra gaming dator!

Kvalitet och design (särskilt för bärbara datorer)

Du vill även få hållbarhet och estetik. Kräv robust konstruktion och design som passar dina personliga preferenser.

Ytterligare funktioner att beakta:

 • Lämpliga portar för kringutrustning (USB, HDMI, DisplayPort)
 • RGB-belysning, om estetiken är viktig för dig
 • Ljudsystemkvalitet, speciellt för bärbara datorer
 • Du kanske vill ha Bluetooth för kringliggande funktioner som ljud

Budget – Köp en prisvärd speldator!

Balansera prestanda med hur mycket du är villig att spendera på en bra gaming dator. Bestäm din budget och prioritera komponenter baserat på dina spelbehov. Du kan använda denna guide som en latmask för vad som är viktigast och som får företräde.

Beakta framtida uppgraderingsmöjligheter

Den bästa gaming datorn är gjord för att kunna uppdateras. Detta säkerställer att ditt system kan utvecklas med avancerade spelkrav. Stationära datorer med tillräckligt med utrymme och kompatibla platser/portar för framtida uppgraderingar är ett bra val.

Bärbara datorer är i allmänhet mindre uppgraderingsbara så sträva efter de bästa specifikationerna inom din budget.

Några extra tips:

 • Forskning: Ta en titt på recensioner, guider och spelprestandatester för specifika modeller. Lär dig också mer om vad som händer inom spelutvecklingen. Att du kan kräva saker som att kunna känna dofter med din utrustning!
 • Skräddarsy din speldator: Överväg att bygga din egen dator för spel om du har specifika krav eller vill ha bästa valuta för pengarna.
 • Varumärken: Även om varumärkets rykte kan vara en faktor bör du fokusera mer på de individuella komponenternas specifikationer och prestanda.

Kom ihåg att den bästa speldatorn för dig beror på vilken typ av spel du vill spela och vilken prestanda du förväntar dig. Det är alltid klokt att kika lite på vad andra som spelar samma spel som du gör anser är en bra gaming dator.

hörlurar

Jämförelsetabell för populära speldatorer (från början av 2023)

Egenskap Enklare modell Mellanklass Avancerad
Prisklass 5,000 – 10,000 SEK 10,000 – 20,000 SEK Över 20,000 SEK
CPU Intel Core i5 eller AMD Ryzen 5 Intel Core i7 eller AMD Ryzen 7 Intel Core i9 eller AMD Ryzen 9
GPU NVIDIA GTX 1650 eller AMD RX 5500 XT NVIDIA RTX 3060 eller AMD RX 6700 XT NVIDIA RTX 3080 eller AMD RX 6900 XT
RAM 8GB – 16GB 16GB – 32GB 32GB och uppåt
Lagring 256GB SSD eller 1TB HDD 512GB SSD eller mer 1TB SSD eller mer
Kylsystem Standardfläktar Avancerade fläktar eller grundläggande vätskekylning Högkvalitativ vätskekylning
Strömförsörjning 500W – 600W 600W – 750W 750W och uppåt
Moderkort Standard med grundläggande funktioner Funktionerik (ytterligare portar, RGB-belysning) Högklassigt med premiumfunktioner
Byggkvalitet Grundläggande Förbättrad hållbarhet Premiummaterial
Skärm 1080p (för laptops eller allt-i-ett) 1440p (för laptops eller allt-i-ett) 4K (för laptops eller allt-i-ett)
Uppdateringsfrekvens 60Hz – 120Hz 120Hz – 144Hz 144Hz och uppåt
Uppgraderbarhet Begränsad Måttlig Hög

Anteckningar:

 1. Priser och tillgänglighet: Priserna kan variera avsevärt beroende på plats, tillgänglighet och specifika konfigurationer.
 2. Prestanda: Högklass datorer kommer att erbjuda bättre prestanda, speciellt för krävande spel och uppgifter.
 3. Anpassning: Anpassade datorer kan ofta ge bättre värde och prestanda för dina specifika behov.
 4. Laptops vs stationära speldatorer: Laptops kostar generellt mer för motsvarande prestanda på grund av deras bärbarhet och kompakta formfaktor.
 5. Framtidssäkring: Högklass modeller är mer benägna att hantera framtida spel och uppdateringar.

För den mest exakta och aktuella informationen är det bäst att undersöka de senaste modellerna och recensionerna från tillförlitliga teknikwebbplatser eller rådgöra med en lokal datorbutik.