Snabba svar som alla kan förstå

Vad händer juridiskt när du ansöker om skilsmässa?

Om du funderar på skilsmässa så inser du att detta kan komma att kräva en hel del juridik. Även om du rent känslomässigt har kommit fram till beslutet sedan länge så är det här ett stort steg. Det är inte så dumt att bena ut precis vad som kommer att hända rent juridiskt när du ansöker om skilsmässa.

Vi ska se lite närmre på svaret på den frågan och vilka beslut som ska tas samt hur du kan få hjälp om det blir alltför komplicerat. Det går alltid att få kontakt med en advokat där du bor. Genom att uppsöka en jurist i Göteborg eller annan svensk stad så har du en expert vid din sida och det kan kännas tryggt.

Ansökan om skilsmässa

Processen inleds med att du eller din partner skickar in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Det kan göras gemensamt eller ensidigt. Om bara en av er vill skiljas krävs det att den andra parten blir underrättad via tingsrätten.

Ansökan ska innehålla:

  • Namn och personnummer på båda makarna
  • Eventuella uppgifter om gemensamma barn under 18 år
  • Betalning av ansökningsavgiften (ofta cirka 900 kr)

Betänketid

Om ni har gemensamma barn under 16 år, eller om en av er motsätter sig skilsmässan, följer en obligatorisk betänketid på minst sex månader. Under denna period ska ni fundera över ert beslut. Efter betänketiden måste ni bekräfta att ni fortfarande vill skiljas genom att skicka in en slutgiltig begäran till tingsrätten. Om ni inte gör det avslutas processen.

Bodelning

En bodelning är nödvändig vid skilsmässa för att fördela era gemensamma tillgångar. Enligt äktenskapsbalken ska alla tillgångar som ingår i det så kallade giftorättsgodset delas lika, om inget annat har avtalats i ett äktenskapsförord. Det är viktigt att förstå hur detta kan påverka saker som hur mycket inkomstskatt du ska betala vidare.

Vanliga frågor som kan uppstå här är:

  • Vem har rätt till bostaden?
  • Hur ska skulder hanteras?
  • Vad gäller vid gemensamt sparande eller företag?

Vårdnad om barn

Vid skilsmässa med gemensamma barn är det viktigt att reglera vårdnad, boende och umgänge. I Sverige är utgångspunkten gemensam vårdnad, men om ni inte är överens kan frågan avgöras i tingsrätten. Barnets bästa ska alltid vara i fokus.

barnen
Vem får barnen?

Slutgiltig dom

När alla krav är uppfyllda och betänketiden (om tillämplig) har passerat utfärdar tingsrätten en dom om skilsmässa. Från denna punkt anses äktenskapet juridiskt upplöst.

Hjälp av en advokat

Det kan vara komplicerat att hantera alla juridiska detaljer vid en skilsmässa. Särskilt om ni inte är överens.

En advokat kan hjälpa till med att:

  • Ge rådgivning om bodelning och vårdnadsfrågor
  • Förhandla fram en lösning som passar båda parter
  • Representera dig i tingsrätten vid tvist

Oavsett var du bor i Sverige så finns det flera erfarna advokater som kan hjälpa dig med din skilsmässa. Lokala advokater har fördelen att de är insatta i tingsrättens rutiner i din region och kan erbjuda mer personlig hjälp. Du kan exempelvis söka efter advokatbyråer som specialiserar sig på familjerätt.

Det är inte så dumt när det finns många problem omkring skilsmässan. Oavsett om det handlar om problem med för mycket alkohol eller våldsamheter så är det alltid klokt att få hjälp med hanteringen av skilsmässoprocessen så att det hela går till på ett korrekt vis.

Var väl förberedd och ta rätt steg

En skilsmässa är en juridisk process som kräver flera viktiga beslut. Att vara väl förberedd och förstå de olika stegen kan göra processen smidigare. Om du känner dig osäker eller om situationen är konfliktfylld är det klokt att söka hjälp från en erfaren advokat.